Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Зоран Заев: Готови сме да влезем в НАТО

Министър-председателят на Република Македония пред Bloomberg TV Bulgaria, Светът е бизнес, 11.12.2017

2018 ще бъде годината на интеграции на страните от Западните Балкани в международните институции. Това каза Зоран Заев, министър-председател на Република Македония, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Готови сме да влезем в НАТО. Извършваме необходимите реформи. Увеличаваме бюджета си във военната област с 0,2%, за да можем да засилим оперативната интермобилност на армията на Република Македония. Участваме във всички мисии на Организацията. Тази година увеличаваме своето присъствието от 34 до 40 човека. През 2018 се надявам Македония да може да получи покана за членство в НАТО".

"България и други държави ни помагат да решим въпроса за името в спора с Гърция, което ще ни отвори пътя към автоматичното членство в НАТО" .

Договорът за доборосъседство между България и Република Македония дава своите резултати, каза Заев.

"Подписахме вече договор за поевтиняването на роуминга, започнаха и проектите за изграждането на новия граничен пункт между страните ни "Клепало". Работи се за включването и към магистралата Струма в България, която е много важна. Вече обсъдихме и новия газопровод, който от Петрич да стигне до Струмица". 

"Българските компании започнаха да идват в Македония и да показват своя интерес за инвестиции във всички области, като сериозен е интересът към тютюневите фабрики. Това показва, че приятелството между България и Република Македония носи само придобивки. Отива си периодът на напрежение между България и Република Македония".

Вярвам, че Договорът за приятелство, които подписахме, окончателно затвори всички възможности за всички неприятелски моменти, които съществуваха в миналото, категоричен бе македонският премиер. Той добави, че "икономическа и финансова полза" ще имат гражданите на Република Македония, както и гражданите на България.   

Коридор 8 има специално значение за Балканите, но такова значение има и другия - Коридор 10. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие имат интерес за тяхното финансиране, каза още Заев. "Имаме намерение да направим така, че да бъде преодоляно дългото чакане по митническите терминали по Коридор 8 на македонско-българската граница. Двете страни могат да работят на един митнически терминал, а двата екипа да работят заедно. Този подход може да се приложи и с останали държави - Косово, Албания и Сърбия. Целта е този поток на хора и стоки да се осъществява безпроблемно". 

"ТОЛ системата на България дава много добри резултати. Това е един добър пример, а сериозните резултати, които дава могат да бъдат използвани от другите страни на Балканския полуостров".

Световната банка обяви, че 80% от общото време за транспортиране на стоки на Балканите се губи на граничните пунктове. Това само по себе си говори колко е важно да се инвестира в инфраструктурата на региона, заяви Зоран Заев. Той допълни, че 1 млрд. евро са загубите, които се търпят в следствие на престоя на камиони по границите. 

"Коридор 8 вече се изгражда. Република Македония, със средства на Европейската банка за възстановяване и развитие, строи 65 км. от Коридора. През 2018 ще започне изграждането на железопътната връзка от Кичево, Република Македония, до албанската граница. Това ще осъществи връзката с пристанището в Дуръс". 

Това ще бъде много добра възможност, за да могат хората и стоките да се придвижват безпроблемно от Адриатическо море до Черно Море, категоричен бе Заев. "Работи се и по развитие и на пътната инфраструктура, като и българската, и албанската страна работят в тази посока".

Последни новини
Още от Светът е бизнес