Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България - забравена от Европа и света, ако ревизира големите приватизационни сделки

Проф. Димитър М. Иванов в Светът е бизнес, 15.11.2017

Проф. Димитър М. Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Димитър М. Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фактите от прехода са такива, че заедно с това, което след няколко месеца идва (никога не сме си представяли, че ще председателстваме Европейския съюз, което е гордост за нашата страна), но друг голям факт на прехода е, че той остави поне две поколения в изключително трудна социално-икономическа ситуация. Това каза проф. Димитър М. Иванов, международен икономист и консултант живеещ в Лондон, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

По повод предложението за т.нар. ревизия на прехода гостът каза, че на първо място трябва да бъдем наясно какво ще обхваща този процес и какво ще се ревизира.

"Трябва да се знае,  например, дали ще се разследва приватизацията на банките. Даваме ли си сметка, че можем да разтърсим цялата банкова система на България". 

Ще се връщаме ли към големите стратегически сделки, запита още гостът в студиото. "Ако направим това... чуждестранните инвестиции за последните шест години са намалели катастрофално и сега ако се разчуе, че България ще ревизира големите приватизационни сделки ще бъдем забравени от Европа и света".

"Бюджет 2018 е стандартен бюджет. Той прави опит да се съобрази с основните, поискани от обществото приоритети, но бюджетната конструкция е такава, че няма програми. Но липсва доказателството как ще изработим ръст на БВП от 3,9% на фона на всичко, което се случва около нас".

"В бюджета  липсва строга инвестиционна програма. Разчита на европейски фондове и инвестиции, но нямаме никаква програма за публично-частно партньорство". 

Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те години? Какво откриха пред хората Досиетата от рая? Защо взаимоотношенията в Персийския залив приличат на роман на Робърт Лъдлъм? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес