Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Терорист търси работа: пазарът на джихад след ДАЕШ

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 14.11.2017

В частния сектор, когато говорим за фирми в стандартния смисъл, наблюдаваме поведение и ролеви модели, които можем да разпознаем и в терористичните групировки. Оказва се, че неща като опит на терен и трудов стаж се ценят. Това коментира политологът Мартин Табаков в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Оказва се, че има оцелели джихадисти, които досега са инвестирали немалко време и ресурс да се „професионализират“ в този вид занаят и на практика си търсят работа“.

Ако трябва да направим профил на терориста, първо трябва да кажем, че той не е еднотипен. Има разлика между това дали си коренен жител на Сирия или Ирак и дали си т.нар. чуждестранен терорист, отбеляза политологът.

„Неслучайно има разлика и в плащането на този тип различни услуги, които предоставят тези хора. Така разбираме, че за ИД е било много по-скъпоценно да успее да агитира и да привлече хора, които са от Европа, тъй като такъв тип терорист очевидно разширява пропагандното послание на ИД и не го ограничава само до тесния социум на Ирак, Сирия, Либия“.

По думите му 13 са държавите, в които ИД има позиции и унищожаването на халифата в Ирак и Сирия не унищожава самата Ислямска държава.

„Може би тя се унищожава във вида, в който ние я познаваме – терористична организация, която е имала амбицията да изгради държавност. Това не означава, че нейните послания и пропаганда ще спрат. Най-вероятно тя ще намери нови средства и нови условия, в които да се развива. И най-вероятно ще получим от тук нататък един ДАЕШ, който да се развива по прототипа на Ал Кайда. При Ал Кайда нямаше амбиция да се установи халифат тук и сега. Тя имаше по-мрежово присъствие, така че да бъде по-трудно таргетирана“.

Табаков обясни, че даден терорист от ДАЕШ, ако е сравнително среден ранг, по времето на златния период на ДАЕШ, е вземал между $400-$800 твърда заплата, като това не са всички средства, които той получава на края на месеца.

Той допълни, че колкото повече жени е имал един терорист, толкова повече пари е получавал – за всяка жена по $50 бонус, за всяко едно дете, което има - $25 допълнително към заплатата.

„В Сирия заплатата преди започването на конфликта е била $170-$180. В процеса на военния конфликт и особено към днешна дата, тази сума, средната заплата на обикновения сириец, е спаднала до $70-$80. Давате си сметка колко пъти повече е получавал подобен тип джихадист“.

Как се финансира ДАЕШ?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес