Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Промяната в здравната ни система е повече от наложителна

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, Светът е бизнес, 31.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в здравеопазването е на ръба, но това не е нещо ново, проблемите се трупаха с години.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев.

„Лечебно здравеопазване е икономика и то една доста сериозна такава. През него в България минават около 8 млрд. лева на година, тоест около 5% от БВП. На фона на тези пари 400-те милионното увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е много, а и касата има големи дългове. Какво решение намират от НЗОК? Най-лесното, без нови дейности, определените пътеки, по които лечебните заведения са работили досега, остават, бюджетите остават същите. Т.е. за 2018 ни предлагат нищо по-добро от това за 2017“, каза гостът в студиото.

„Едва ли някой е доволен от това. Държавните и общинските болници, основно държавните, натрупаха над 780 млн. лева дългове, над 400 млн, лева се губят в реекспорт на лекарства“, посочи той.

„Проблемът е много сериозен и няма как да се реши без промяна в системата“, категоричен е д-р Болтаджиев.

„Имаме една свръхнамеса на държавата, която стимулира корупционните практики. Друг проблем е собствеността. Когато има частна собственост, няма как да има корупция, няма как да има обществена поръчка и някой да спечели от нея“, подчерта събеседникът в предаването.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес