Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Япония – огромна възможност за европейския и българския бизнес

Проф. Мотошиге Ито, преподавател в Университета Гакушуин, Япония, Светът е бизнес, 27.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз (подписано през юли 2017 – бел.ред.) е изключително важно за задълбочаване на отношенията между двете страни. Много японски индустрии се интересуват от следващите си проекти в тази сфера. Смятам, че това ще увеличи взаимодейстсвието двата региона.

Това каза в интервю пред Николай Кръстев преподавателят във Факултета по международни социални науки в университета „Гакушуин“ в Токио проф. Мотошиге Ито. Разговорът бе излъчен в предаването „Светът е бизнес“.

„Знаем, че износът на селскостопанските продукти е един от най-важните за Европа и се опитваме да отворим пазарите си възможно най-много. Ние вече го направихме за американските, австралийските и други продукти и се опитваме да направим същото и за европейските продукти, които се внасят в Япония“, посочи още той.

„Българското кисело мляко вече е много успешен продукт в Япония, но разбира се искаме да внасяме повече от него. Но можем да внасяме и други български продукти, ще видим за в бъдеще“, каза проф. Ито.

„Инвестициите са дори по-важни от търговията. Те ще помогнат за уеднаквяването на правилата между ЕС и Япония. Предполагам знаете, че имаше много обсъждания за ролята на услугите, околната среда и конкуренцията. Така че според мен това ще предостави по-добра основа за инвестиции между Европа и Япония и обратното“, добави събеседникът в предаването.

В продължението на разговорът въпросът бе обсъден обстойно, като също така бе обърнато внимание на теми като вътрешнополитическата и вътрешноикономическа ситуация в Страната на изгряващото слънце, ситуацията на Корейския полуостров, отношенията по оста Токио-Москва в светлината на продължаващия спор за принадлежността на Курилските острови и др.

 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес