Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо ЕЦБ удължи количествените улеснения

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 26.10.2017

ЕЦБ ще си поддържа размера на намеса в икономиката такъв, какъвто е сега. Просто намалява темпа, с който тя нараства, като баланс, но продължава да нараства. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Ситуацията от гледна точка на икономически растеж в Европа е сравнително спокойна с положителна перспектива. Инфлацията не е толкова висока, колкото искат централните банкери, затова се взема една мярка, която е някакъв среден път. Тези количествени улеснения продължава да ги има. Имаме удължаване на тази програма. Тя ще продължи, но в по-лек темп. ЕЦБ продължава да купува, продължава да е на пазарите, но от януари до септември ще купува не по 60 млрд., а по 30 млрд."

Това от една страна успокоява по-консервативно мислещите в Германия, които казват - изкривявате пазара и трябва да сте по-консервативни. От друга страна Марио Драги отваря вратичка - ако има проблеми в икономиката, то ЕЦБ дори да увеличи улесненията. 

"Запазва се статуквото. Драги не иска да уплаши пазарите, а в същото време с комуникацията, която прави, че ще излива пари, той успява да натисне еврото малко, да го поотслаби, което е неговата цел, за да успокои тези играич в икономиката, които са експортно ориентирани и за които силното евро е проблем". 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес