Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Разочароващо е представянето на движение Самоопределение в Косово

Д-р Антон Панчев, албанист, Светът е бизнес, 23.10.2017

Основните партии в Косово успяха да постигнат своя резултат. Разочароващо е представянето на движение „Самоопределение“, което след предсрочните парламентарни избори през месец юни беше със статута на първа политическа сила и има най-много депутати в парламента на Косово, обаче не успя да повтори този успех на местните избори. Това коментира албанистът от СУ д-р Антон Панчев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„То не спечели нито една община на първи тур, ще отиде на балотаж в 6 или 7 общини. Големят успех за „Самоопределение“ е това, че отива с добра преднина на втори тур на кметските избори в Прищина“.

Що се отнася до българо-косовските отношения, д-р Панчев посочи:

„Донякъде може би случайно българи заемат едни от най-важните постове за Косово. Има и немалко хора от Косово, които са завършили в България, и са перспективни лица, които могат да се реализират в икономиката и в политическия живот на Косово. България трябва по-активно да използва тези фигури“.

По думите му Сърбия явно е успяла да овладее разделението сред косовските сърби, които преди няколко години бяха създали няколко партии с напрегнати отношения между тях.

„Явно албанските партии не успяха да използват това разделение, за да създадат един вид проконсулско лоби вътре в сръбските партии. Така че към настоящия етап Белгарад наистина е овладял сръбските партии и политици в Косово“.

Според него Косово е независима държава, но въпреки това Сърбия има сериозни лостове за влияние в нея, а сръбските депутати ще бъдат ключов фактор за всяко правителство.

„Асоциацията на сръбските общини в Косово е сериозен проблем за бъдещето на Косово, защото сърби и албанци имат съвсем различни тълкувания какво трябва да представлява тази асоциация“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес