Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

За какво се бори всъщност референдумът в Каталуния

Момчил Инджов в Светът е бизнес, 29.09.2017

Нямам разумно обяснение защо се стига до този референдум. Смятам, че трябва да гледаме какво е лошото, което може да се случи, а то е след евентуално отцепване на Каталуния - излизане от Европейския съюз. Няма по-лошо от това. Това каза Момчил Инджов, външнополитически коментатор от сп. "Клуб Z", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Нетърпимостта на национална основа съществува от много време. Каталуния е най-богатата част на Испания, тя е и един от най-богатите региони в Европейския съюз. Знаем, че по времето на Франко каталунците са особено преследвани и тормазени и там се провежда нещо като възродителния процес в България. Налага се една испанизация без смяна на имената, но е ликвидирана автонтомията на каталунците". 

Сега отново недоволстват, че са принудени да плащат много пари на централната испанска хазна, въпреки че преди повече от 10 години бяха внесени някои промени, с които Каталуния получи такава автономия, каквато едва ли има друг регион в Европа и въобще в света, каза събеседникът. "Тя задържа голяма част от своите средства на своя територия". 

Какъв сценарий може да се развие от тук нататък в Каталуния? Благоразумно ли е правителството, поне за сега? Може ли да има сблъсък между централните и регионалните власти? Каква валута ще използва една отделена Каталуния? Как ще се отрази един успешен референдум върху икономиката на Каталуния?

Последни новини
Още от Светът е бизнес