Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как да излезем от порочния кръг на здравеопазването

Д-р Станимир Хасърджиев, национална пациентска организация, Светът е бизнес, 28.09.2017

Единственият път, за да излезем от порочния кръг - хем да няма пари за нищо в здравеопазването, хем да си плащаме за всичко, когато трябва да влезем в болница, е да събираме повече пари чрез публични фондове. Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Независимо дали това ще бъде чрез повече пари за НЗОК, дали ще бъде чрез създаване на втори стълб, дали ще бъде някаква комбинация между тях, но ние като общество, трябва да събираме повече пари в тези фондове, за да намалим тежестта върху хората тогава, когато имат нужда да влязат в болница". 

По думите на Хасърджиев тези 400 млн. лв. повече, които Националната здравноосигурителна каса поиска към своя бюджет, са "категорично основателни, но не са достатъчни". Те са необходими, за да функционира системата по-добре и са добра стъпка напред. 

Всички препоръки на Европейската комисия и анализи на Световната банка показват, че публичните средства за здравеопазване са едва половината от средствата, които трябват на системата и които реално българинът харчи. Половината идват през здравния фонд, в случая Националната здравноосигурителна каса, а другата половина идват от джоба на болния човек, подчерта гостът.

Последни новини
Още от Светът е бизнес