Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Черноморският регион - най-важният стратегически партньор на Китай

проф. Лиу Цуокуей, Китайска академия за обществени науки, Светът е бизнес, 19.09.2017

Местоположението на Черноморския регион е много стратегическо и важно, защото е важна точка за свързване по морски път на Китай с Европа. Това каза директорът на секретариата на мрежата от изследователски центрове"16+1" към Института за европейски изследвания към Китайската академия за обществени науки проф. Лиу Цуокуей в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт към МВнР.

„Ние разглеждаме Черноморския регион като елемент от инициативата за пристанища на три морета - Адриатическо, Черно и Балтийско море. Искаме да повишим нивото на индустриализация на този регион“.

Той посочи, че Китай сътрудничи с всички съседни държави от Черноморския регион.

„Нашето най-важно стратегическо партньорство е именно с Черноморския регион“.

По думите му инициативата „Един пояс, един път“ е стартирала през 2013, а ЕС показва сериозен интерес към нея.

„ЕС призоваваше Китай да изгради една платформа за свързаност, а сега ние излизаме с конкретни инициативи за сътрудничество“.

Професорът подчерта, че това е една отворена, приобщаваща инициатива, а не стратегия.

„Всички страни, които искат да се присъединят и виждат общия си интерес, са добре дошли. Някои мислят, че тук има геополитически мотиви. Това е съвършено невярно. Двата основни стълба са икономическо и инфраструктурно сътрудничество. Именно това е китайският начин за подпомагане на развитието“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес