Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Източна и Западна Европа се разделят все повече и повече

Илия Лингорски в Светът е бизнес, 29.08.2017

Макрон има голям проблем със събиране на подкрепа удома. Този проблем е системен. Той спечели, защото беше подкрепен, а защото достатъчно хора във Франция бяха уплашени от Марин Льо Пен. Той не спечели изборите - Льо Пен ги загуби. Това каза бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски, понастоящем председател на Европейската лига за икономическо сътрудничество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Системният проблем във Франция е, че страната е силно разделена и това продължава вече 10 години. Тя е разделена социално и подложена на трудни вътрешно политически избори, както с пазара на труда, така и въобще с икономическото развитие".

Това разделение минава по същата линия, по която по която се движи разделението и в САЩ и каквато линия нямаме в Източна Европа. Това е разделението между хората, които се чувстват губещи от глобализацията и тези, които печелят от нея, каза събеседникът. 

"Макрон прави нещо много подобно на това, което прави българският премиер. Той се опитва да закрепва и усилва домашната си позиция с паневропейски и външно политически изяви, като неговата цел е да приобщи в по-голяма степен недоволните от състоянието на Франция и Европа към себе си. Това не му се отдава. Много бързо пада неговия рейтинг".

Какво е бъдещето за канцлера Меркел? Иска ли тя да бъде абсолютен европейски лидер? Търси ли се лицето, което да поеме щафетата на лидер на ЕС? Само на думи ли е желанието на Макрон за обединение на ЕС? Мисия невъзможна ли е по-тясното обединение на Европа? Кои са истинските локомотиви на икономиката на Европа за следващите 20-30-50 години?

Последни новини
Още от Светът е бизнес