Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Без САЩ в Афганистан ще дойдат на власт талибаните

Алекс Алексиев, геополитически анализатор, в Светът е бизнес, 29.08.2017

Алекс Алексиев,  геополитически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Алекс Алексиев, геополитически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че нещо трябва да се направи по отношение на политиката на САЩ в Афганистан. Ако САЩ се беше оттеглила напълно от страната, напълно вероятно е талибаните отново да дойдат на власт. Щеше да се получи отново територия, която не е управляема и вероятно отново ще се превърне в терористичен център. Това каза геополитическият анализатор Алекс Алексиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Това, което се прави е патова ситуация, която вече Тръмп мисли, че ще спечели там. Талибаните едва ли ще могат да вземат властта, но надали може да се каже, че държавата ще бъде напълно омиротворена". 

Тръмп постъпи по-правилно от Обама. Аз не съм любител на Обама -  той бе много калпав президент. Тръмп нарича нещата с истинските им имена. Проблемът в Афганистан не е Афганистан, а Пакистан. През цялото това време, още преди времето на Съветската война в Афганистан, Пакистан поддържаше радикалните ислямисти. 

Русия финансира талибаните. Това е глупава постъпка от страна на Путин, защото те не биха се поколебали да нападнат и Русия, категоричен бе гостът. 

"Пакистан иска Афганистан да е слаб и зависим от Пакистан".

Кои са талибаните? Ако талибаните се върнат на власт в Кабул ще бъде ли това поражение за САЩ и за целия Западен свят? На ръба на поражението ли е Ислямска държава и набират ли сили на тяхно място талибаните? Каква е връзката с производството на хероин?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес