Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Заплахите на Пхенян за ядрена атака са блъф, но напрежението в региона ще расте

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, Светът е бизнес, 11.08.2017

Около корейската криза в последно време около ставаме свидетели на едно безпрецедентно говорене и заплахи за използване на сила, и то на ядрено оръжие, което е в разрез с всички международо-правни норми. Това говорене не е прецедент, виждаме го от много години и то ще се нормализира.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

„Въпросът е какво ще направи оттук нататък международната общност. От много години Северна Корея разработва ядрено оръжие, разработва и ракети, които да оборудва с това оръжие, като явно има технически напредък. Това е в разрез с договора за неразпространение на ядрено оръжие и договореностите за неразвитие на ракетни технологии“, добави гостът в студиото.

„Не вярвам, че Северна Корея ще използва ядрено оръжие. Но самото въоръжаване, самата заплаха, могат да предизвикат много сериозно разместване в пластовете в Азиатско-тихооканския регион“, посочи Божилов.

„Преди всичко ще сме свидетели, както заяви президента Тръмп, на едно по-засилено американско присъствие в региона, насочено към защитата на съюзниците на САЩ като Южна Корея и Япония. Това ще направи Китай много по-нервен, а, както знаете, има сериозни диспути между Пекин и Вашингтон. Това пък от своя страна може да предизвика засилване на военното присъствие на Китай в региона, което пък ще изнерви Япония и може да доведе до нова ескалация на напрежението“, коментира той.  

В продължението на разговора председателят на Софийския форум за сигурност също така прехвърли погледа си от абстрактната глобална картина към ситуацията в България в сектор "Сигурност". 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес