Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Енергийните приоритети на правителството от първо лице

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, Светът е бизнес, 14.07.2017

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Диверсификацията в газовия сектор е един от най-важните приоритети на правителството в сектор „Енергетика“. Когато става въпрос за диверсификация говорим както за нова инфраструктура, така и за нови източници на доставките.

Това посочи в интервю за Таня Харизанова заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Разговорът бе излъчен в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Зам.-главата на енергийното ведомство посочи и примери в тази насока – подписаната пътна карта с „Газпром“ във връзка с развитието на газопреносната инфраструктура на страната, както и меморандума между „Булрагтрансгаз" и „Сърбиягаз" за съвместно развитие на газопреносната инфраструктура на двете страни.

„Газовият сектор е бил винаги много важен приоритет за нас. Основната ни цел е развитието на газов хъб „Балкан“. Следва да споменем, че сме в контакт с колегите от ЕК, от където получихме близо €1 млн., които са 50% от сумата, необходима за стартиране предпроектните проучвания, които ще покажат в каква насока и какви количества газ ще могат да бъдат пренасяни и какви инвестиции трябва да бъдат направени в инфраструктура“, каза зам.-ръководителят на енергийното ведомство.

По думите на Станков държавата има договорености с „Газпром“ да остане важна транзитна точка на газ до 2030. „Сигурен съм, че и след това, предвид планираните бъдещи инвестиции и 10-годишния план за инвестиции, представен от „Булгартрансгаз“ дори ще увеличим транзитираните количества“, категоричен е зам.-министърът.

Повече по темата, както и обзор на динамиките около ролята на големите играчи в газовия сектор на Стария континент като Русия, а вече, поне по заявки, и САЩ, вижте във видеото с целия разговор.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес