Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Каква игра играе Вучич с избора си на премиер на Сърбия

Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, в Светът е бизнес, 16.06.2017

Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чрез номинацията на Ана Бърнабич за премиер на Сърбия Вучич изпраща силен сигнал към обществото, региона и западните съседи и със сигурност ще отекне дълбоко. Това каза политологът Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Номинацията не е напълно изненадваща. Само преди 24 часа тази номинация можеше да се третира като много силен блъф, но се оказа, че той играе вабанк. Защото едновременно решава няколко проблема, но поставя други". 

Големият проблем на Балканите, независимо дали са западни или източни, е проблемът на догонващата модернизация, каза гостът. "Една от подтемите е доколко ще имаме моделна развита икономика. От тази гледна точка Бернабич е много подходяща с нейните завършени две висши образования - в САЩ и във Великобритания, с мениджърския й подход и с новите икономически модели". 

"Вучич е лицето на една по-консервативна модернизация".

Кои стои номинацията на виден член на гей-общността за премиер на фона на факта, че сръбското общество е мачистко и патерналистично? Защо гей-общността реагира негативно? Защо този ход може да позволи на Вучич да си осигури контрол върху собствената партия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес