Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България с ключова роля на геополитическия кръстопът

Боби Бобев в Светът е бизнес, 15.06.2017

Боби Бобев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боби Бобев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уникална ситуация - за пръв път македонският държавен глава избира за свое първо посещение след Брюксел не друго място, а България. Това каза дипломатът Боби Бобев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Това би трябвало да се счита за много силен знак".

Шансовете да се стигне до подписване на договорът за добросъседство, за който София настоява, който да изчисти спорните въпроси между Македония и България, в това число и общите исторически спорни въпроси. "Не съм сигурен, че ще успеем всички въпроси да изчистим, но ще бъде много хубав сигнал, ако съумеем да препотвърдим постановките на съвместната декларация на двамата министър-председатели от 1999. Тя бе подписана тогава от Любчо Георгиевски и Иван Костов".

"Заев ще реализира своя управленски мандат в една доста трудна обстановка - и под уличен натиск, и под остър опозиционен натиск, и в риска във всеки един момент някоя от албанските партии да се оттегли от крехката подкрепа и той да се окаже в малцинство. Всичко това трябва да го прави внимателен и да не отказва подкрепа, а от нас би могъл да я получи. Особено с този жест на идвана в София, веднага след Брюксел".

За Гърция съм сигурен, че те няма да отстъпят и ако някой в този двуостър спор трябва да отстъпи - това ще бъде Македония, каза гостът.  

Русия е много ревнива на темата влизане на Западните Балкани в НАТО, защото това противоречи на собствените й стремежи - да възстанови поне онези позиции на Балканите, които имаше до рухването на Съветския съюз, допълни Бобев. "Целта трябваше да бъде от една страна да не се допусне членуване на други държави, а от друга страна да се уважава желанието на Сърбия да влезе в НАТО". 

"България няма потенциала да реши споровете между Анкара и Брюксел, но с едно внимателно поведение, използвайки и географското си разположение, като съсед на Турция, би могла да въздейства позитивно. Не можем разрешим изцяло проблемите, но можем да съдействаме". 

Какви са основните постановки в декларацията от 1999? Може ли да се очаква да се направи следваща крачка в тези договорености? "Общото историческо минало" ли е ключът към приемливата терминология, която да не събужда конфликти между Македония и България? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес