Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Изходът от британските избори поставя под въпрос форматa на Brexit

Любов Панайотова, Европейски институт, Светът е бизнес, 09.06.2017

Любов Панайотова, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изходът от парламентарните избори във Великобритания поставя се под въпрос форматa на Brexit, който ще зависи от гъвкавостта на преговарящите. Това коментира Любов Панайотова от Европейския институт в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

По думите ѝ може да се направи паралел между насрочените избори на Тереза Мей и насрочения референдум от страна на Дейвид Камерън за Brexit. "Това беше хазартен ход, който не би трябвало да се случва в политиката особено ако последиците не са добре преценени", подчерта Панайотова. "До 2-3 години ще започнат да се виждат икономическите ефекти от отделянето на Великобритания от ЕС и най-вече негативните страни", допълни тя.  

При по-гъвкав подход на преговорите е възможно след 2-3 години да се състои нов референдум, който да маркира обема на договореностите, а хората да се произнесат дали това ги удовлетворява или не, посочи Панайотова. "Това е единствената възможност, която може да обърне процеса на излизане на Великобритания от ЕС", коментира тя. 

Социалната реформа в ущърб на традиционните избиратели на Консервативната партия в пенсионна възраст, с която провокира британският премиер Тереза Мей, е най-съществената грешка в предизборната ѝ кампания, коментира Панайотова по повод резултатите от изборите на Острова. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес