Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ръстът на българската икономика е напълно нормален и ще продължи

Георги Вулджев, икономист, Експертен клуб за икономика и политика, Светът е бизнес, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ревизираната оценка на НСИ за ръст на БВП с 3,5% за първата четвърт на 2017 не е нещо изненадващо. Ръстът на БВП в България така или иначе следва възходяща тенденция през последните няколко години. Така че това се очакваше, особено предвид по-позитивните очаквания за някои икономически сектори като промишленост и търговия на дребно.

Това заяви в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков икономистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на ревизираните от НСИ оценки за икономическия растеж на страната през първото тримесечие на годината и ръст на БВП с 3,5%. Припомняме, че предишната оценка на националната статистика сочеше ръст от 3,4 на сто.

"Основният фактор за положителните тенденции е повишеното потребление", посочи Вулджев. „Като цяло следваме тенденциите в ЕС, където потреблението расте в цялата еврозона и по-голямата част от Съюза. Забелязва се, че в източните страни от ЕС ръстът на БВП е по-висок, отколкото в останалата част от общността“, допълни той.

„Като цяло перспективите през 2017 изглеждат много позитивни“, категоричен бе икономистът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес