Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Маловажен ли е ресорът Цифрова икономика в ЕК

Людмил Стойчев, упр. партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, Светът е бизнес, 17.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ресорът, определен за българския еврокомисар, е изключителен. Това е нещо с невероятно голям заряд и много важно за икономиката на България.

Така коментира значението на ресора, който предстои да бъде поверен на българския представител в Еврокомисията Мария Габриел – „Цифрова икономика и цифрово общество“ управляващият партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co Людмил Стойчев. Предаването е „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Под цифрова икономика на първо място се разбира, всичко, което е на хартия, да става на електронен носител. Степените на важност са в три основни направления – използването на интернет и връзката към интернет на бизнеса, използване на софтуер за управление на бизнес процесите и електронната търговия“, каза още Стойчев.

„Експертизата в България все още е на много ниско ниво. Големият позитив от това да имаме такъв еврокомисар е, че може би ще се инвестират повече усилия и ресурси в развитието на цифровата икономика. Това е един от шансовете България да тръгне по-силно напред“, смята гостът в студиото.

Стойчев представи и данни, показващи, че по процент от домакинства, използващи интернет, България се нарежда на последно място в ЕС с 64% срещу 85% средно за общността. „Изоставаме доста чувствително. Около 1 млн. български семейства не използват интернет или поне не го използват регулярно от домовете си. Което е сериозен проблем за всяко цифрово общество“, обобщи той. По думите му най-добре страната ни се представя по отношение на достъпа до мобилен интернет от мобилни телефони. По този показател България се нарежда на 11-то място в ЕС.

Обстойна дисекция на темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес