Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Маргинализираните групи – плодородна почва за радикализъм

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, Светът е бизнес, 20.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Маргинализираните групи са една добра почва за нарастващ радикализъм. Това не трябва да се изпуска от погледа на анализаторите. В много случаи различни групи са използвани за една или друга сфера на влияние, за проповядване на различни идеи и най-вече за влияние върху избирателни процеси.

Така председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов коментира изнесения наскоро годишен доклад на ДАНС, в който се казва, че маргинализираните общности биват използвани от чужди държави за засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и прокарването на чужди държавни интереси. В предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков днес (20 април) основен акцент бе поставен върху проблема със сигурността във всичките му аспекти.

„Маргинализираните групи са отчуждени от обществото. Те не могат да намерят своето място, те изпитват различни социални, икономически и други проблеми. Обикновено, когато говорим за маргинализирани групи, имаме предвид групи от ромското население. Но ако погледнем от гледна точка на радикализацията, която е един от основните проблеми в Европа и на Балканите, тя се развива в социално отхвърлени групи, спортни агитки, в редиците на крайнодесни или крайнолеви партии“, отчете още той.

„Докладът на ДАНС трябва да се насочи към работа с тези групи, за да се преодоляват тези зависимости и да се избегне радикализацията. Хубаво е да имаме доклади, не само от ДАНС, но и от други служби. В последните години се изгради една култура специалните служби и министерствата, отговарящи за сигурността, да публикуват анализ за това върху какво се съсредоточава работата им и в какво инвестират средства. Това е възможност обществото едновременно да получи информация и да контролира дейността им“, допълни гостът в студиото.

"Секторът (на сигурността в България – бел.ред.) е разделен. Едно се купува за МВР, друго се купува за Министерството на отбраната. Така остават непокрити способности. Имаме дупка от способности“, каза още Божилов.

Подробности по темата, както и обстоен коментар за държавните политики по отношение на сигурността, вижте тук:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес