Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Референдумите са опасно оръжие на демокрацията

Момчил Дойчев, политолог и преподавател в НБУ, Светът е бизнес, 18.04.2017

Момчил Дойчев, политолог и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Дойчев, политолог и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Референдумите са много опасно оръжие на демокрацията, които в последно време водят до резултати, обратни на демократичното развитие. Това коментира политологът и преподавател в НБУ Момчил Дойчев в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

Той коментира и изявлението на британския премиер Тереза Мей за свикването на предсрочни избори във Великобритания през юни. "Едно излизане на Шотландия и Северна Ирландия от Обединеното кралство поставя въпроса доколко Великобритания ще бъде унитарна монархия и доколко британската кралица ще може да запази личната уния, която има със съставни части на Великобритания", посочи той. 

По думите му не е изключено шотландските националисти да спечелят бъдещи парламентарни избори в Шотландия и доведат до обявяване на независимост от Великобритания.

Политологът коментира и референдума за конституционни промени, който се проведе вчера, 17 април, в Турция. "При стабилна демокрация, като тази във Франция и САЩ например, една промяна във формата на управление няма да се отрази толкова силно на политическия режим поради силната роля на демократичните институции - нещо, което обаче не присъства в Турция", отбеляза той. 

"Ако Ердоган подходи разумно, той би направил известни отстъпки на опозицията, макар че начинът, по който се държи и по които налага остър политически дискурс, говори за точно обратното", подчерта Дойчев. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес