Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Протекционизмът на САЩ е късогледа политика

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 31.03.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато няма търговия и когато стоките не преминават свободно, армиите се срещат. Най-важното и най-интересното е, не само търговски, но и геополитически какво ще направят Китай и Съединените щати. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

Протекционизмът в САЩ е с доста миловиден предлог, но това е една късогледа политика, каза Илиев. "Защото, когато на американците стоките са им по-евтини, на тях им остават повече пари и те ги харчат в нови фирми. Проблемът на икономиката не са евтините китайски стоки, а това, че корпоративният данък е 35%. Ефективния обаче е 39%, ако прибавим и щатското облагане. 40% корпоративен данък. А тук е 10%".

"Това, за което трябва да се бори Тръмп, е да смъкне данъците, да направи средата много по-нормална. Регулациите да бъдат по-нормални. Това е нещо, което САЩ трябва са се опита да направи, а не чрез търговски прийоми да се опитва да ограничава Китай и да се минава и към геополитика - нещо много неприятно за потребителите и в двете страни". 

Защо Китай се бори за статут на "пазарна икономика" в Световната търговска организация? Защо Обама не направи нищо по въпроса, а Тръмп се противопоставя на такъв статут? Какви са интересите около Южнокитайско море?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес