Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българската инвестиционна среда през погледа на чуждестранния капитал

Ричард Клег, Wolf Theiss, Светът е бизнес, 13.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар за инвестиционната среда у нас през очите на чуждестранните инвеститори даде Ричард Клег, партньор в адвокатска кантора Wolf Theiss, консултираща инвеститори в България и региона. Предаването е „Светът е бизнес“, а водещият – Ивайло Лаков.

В началото на разговора фокусът бе насочен към изводите от наскоро излезлия доклад на Wolf Theiss за сливанията и придобиванията в Източна Европа и България. „Един от най-големите акценти е колко всъщност компании желаят да реинвестират в региона. Над 90% от всички компании, направили инвестиция, ще я повторят. Смятам, че това е много позитивен знак за Централно- и Източноевропейския регион. Ясно е, че в някои страни този процес е засилен, като например в Полша, където пазарът е по-голям, но тези, които са инвестирали в България, също са удовлетворени и желаят да правят още инвестиции“, обобщи гостът в студиото.

„В сектори като технологии и телекомуникации компаниите, които консултираме, които са 23 само за последните 2 години, проявяват интерес към нови инвестиции“, каза той.

Клег коментира и в кои сектори е концентриран интересът на чуждестранните инвеститори. „В доклада, в който са интервюирани 150 членове на висшия мениджмънт на компаниите, инвестирали или с интерес да инвестират тук, изпъкват сектори като телекомуникации и медии. Следват секторите на услугите, индустрията и фармацията“, даде яснота той.

„Всъщност инвеститорите са доста гъвкави по отношение на това в кой сектор ще инвестират. Има 3 основни категории изисквания, които ги интересуват. Първата са производствените технологии и правата върху тях. Втората – брандът на компанията. Третата е пазарният дял. Затова, независимо от секторните граници, инвеститорите следят за наличието на именно тези елементи“, допълни Клег.

Къде се намира нашата страна спрямо останалите в региона по показателя инвеститорски интерес? „Трябва да отбележим, че има рязък контраст със страни като Полша, Чехия и Австрия, които оглавяват класацията. Но спокойно можем да кажем, че България стои по средата в регионален план, говорейки за инвеститорски интерес“, отбеляза още той.

Как страната ни може да увеличи привлекателността си за инвеститорите? „Има интересни примери от региона. Например една Македония се справя успешно в намирането на чуждестранни инвеститори. Как са го постигнали? Не става въпрос толкова за данъчна политика, а за държавна подкрепа в инфраструктурата, транспорта и т.н. Много от тези „меки“ мерки, комбинирани в единна политика, дават увереност на компаниите да правят инвестиции“, каза гостът в студиото.

Целият разговор вижте във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес