Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ролята на жените в бизнеса

Росица Радоева, проектен мениджър на Rabota.bg, Светът е бизнес, 08.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В тон с днешния празник – Международния ден на жената, тема в Светът е бизнес е ролята на жените в бизнеса и позиционирането им на пазара на труда. Гост на Ивайло Лаков е проектният мениджър на платформата Rabota.bg Росица Радоева.

„Тази година е изключително динамична от гледна точка на търсене на кадри в различни сфери на дейност и главно в областта на информационните технологии. Търсят се кадри на входящи позиции като обслужване на клиенти, като това е изключително трудно за големите работодатели и големите международни компании на българския пазар“, обобщава Радоева.

„Един от основните проблеми за младите жени е свързан точно с тези позиции на работа – инженерните и информационните. Защото все по-малко жени записват в университетите такъв тип специалности и заради това кадрите, които се излъчват, са много малко. След това идва основният проблем за компаниите. Всъщност жените, които искат да записват специалности като здравеопазване, социални услуги и т.н., са прекалено голям брой. И те изпитват трудности при намирането на работа, защото и при тях заплащането е твърде ниско“, коментира тя, допълвайки, че най-голям проблем работодателите изпитват при намирането на кадри освен в гореспоменатите сфери , така и за търговски и селскостопански позиции.

Има ли все още чисто мъжки и чисто женски професии? „Все повече жени станаха еманципирани и искат да са на едно ниво с мъжете и да нямат тази разлика в заплащането и в процентното съотношение. Тоест да не се наемат жени на определени позиции, които са във висшето управление, заради разбирането, че полът е по-нежен и не може да отговаряме за определени неща“, каза Радоева.

В България обаче процентната разлика между заплащането на мъжете и жените не е голяма, като страната ни се нарежда на пето място в света по жени, които заемат позиции от висшия мениджмънт, отчете тя.

Кои сектори са най добре платени за служители-жени? Какви специалности са нужни на бизнеса? Не бълват ли университетите прекалено широкоспектърни кадри? Кои са сферите, в които жените изкарват повече пари от мъжете?

Отговорите на тези и други въпроси вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес