Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Перспективите пред здравеопазването на фона на масовото изтичане на лекари

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването, Светът е бизнес, 02.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Секторът на здравеопазването страда от остра липса на кадри. Близо 90% от завършващите медицина в България намират кариерната си реализация не у нас, а в чужбина. Тези тревожни тенденции коментира в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков бившият зам.- здравен министър и настоящ председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Имаме огромен проблем и той се вижда не само в здравната система. Дефектите се виждат и в здравеопазването, като само един от показателите е, че огромна част от лекарите напускат. По този показател вървим не в посока на развитите европейски страни, а в посока на изостаналите африкански страни“, коментира гостът в студиото.

„Образователната ни система е изключително лоша и медицинското образование не е изключение. Това не значи, че не би могло да има изключително компетентни хора във всяка сфера. Но като цяло нивото на образованието е много лошо“, допълни той.

Има ли в политическото говорене в навечерието на изборите поне някакъв здрав разум по отношение на здравеопазването? Да, има и добри неща. Прави ми впечатление, че започна да се изговаря и включва в предизборни програми въпросът за демонополизацията – премахването на монопола на Здравната каса. Според мен сме доста далеч от това, но самият факт, че започва да се говори е някаква светлина, един светъл лъч“, заяви Кацаров.

„Здравеопазването ни е сравнително лесно достъпно. Ако разгледаме съотношението цена – качество, то не е толкова лошо. В една Гърция се дават 3-4 пъти повече пари, в Австрия – 13-14 пъти. Нашето здравеопазване не е чак толкова лошо, друг е въпросът, че би могло да бъде много по-добро, ако го развием като бизнес модел“, каза той.

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от Светът е бизнес