Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Цената на спокойствието в размирното море на световните процеси

Валери Рачев, експерт по сигурност и отбрана и бивш посланик на България в Ирак, Светът е бизнес, 01.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Текущите трендове в международната политика и външнополитически рискове за България и региона на фона на волатилните световни процеси. Това беше темата на днешното издание на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков, чиито гост бе експертът по сигурност и отбрана и бивш български посланик в Ирак о.з. полк. Валери Рачев.

В началото на разговора бе поставен акцент върху казуса Сирия и по-конкретно на възможната колаборация между двата основни фактора не само в този регион, а и в световен мащаб – САЩ и Русия. Гостът в студиото коментира скорошното изказване на руския първи дипломат Сергей Лавров, който заяви, че препятствие пред евентуалното сътрудничество между Москва и Вашингон са пречките, поставени още по времето на Барак Обама.

„Министър Лавров налучква точния момент. За да се разбере смисъла на това послание, трябва да се знае съществената разлика в платформите на двете сили по отношение на Сирия. Руската платформа е свързана със съхраняването на режима такъв, какъвто е. Докато американската такава е на първо място борба с тероризма и чак след това всичко останало. Така че Лавров много точно изпраща това послание именно с фокус върху борбата с тероризма, защото това е центъра на гравитация е американската стратегия“, коментира Рачев. Преговорите за Сирия в Женева и Астана експертът пък окачестви като „мъртвородени“, сравнявайки ги с Минското споразумение за Украйна. „Те са направени по такъв начин, че да не доведат до разрешаване на проблема“, смята той.

Фокусът бе преместен и върху една по-осезаема и по-близка опасност за България – Русия и в частност засилването на процеса на дислокация на руско въоръжение на полуостров Крим. „Това, което се разполага в Крим, има предназначение да затвори руския контрол от юг към изток и от юг на север. Оръжията, разположени там, имат този капацитет. Там няма обаче стратегически оръжия, които да влияят върху обстановката в Източното Средиземноморие например. Но въпреки това разполагането на такива въоръжени сили в Черно море, което е считано за буфер между НАТО и Русия, завръща перцепцията за стратегическата граница между Изтока и Запада“, заяви още гостът в студиото.

Реципрочна ли е на действията на Русия стратегията на НАТО за засилване на военното присъствие в черноморския басейн? „На това равнище нещата са по-скоро политически, на второ място социални, като чак тогава са военно-стратегически. На политическо равнище не може действията на Русия да останат без последствия. От тази гледна точка ходовете на НАТО са не само необходими, те са задължителни“, категоричен бе Рачев.

Разговорът засегна и теми като конфликта в Донбас, неоимпреските амбиции на Кремъл, посоката, която ще поеме САЩ, на чието кормило е непредсказуемият Тръмп, мястото на страни като България в „борчканията“ на Великите сили и др.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес