Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо автопаркът остарява въпреки икономическия напредък

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 20.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Динамиките на автомобилния пазар у нас и в глобален мащаб коментира в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков автомобилният експерт Калоян Желев.

Какво концентрира фокуса на интерес в пазара на нови автомобили в България през първия месец от годината? „Това, което прави впечатление, е двуцифреният близо 20% ръст в сравнение със същия месец на 2016, но абсолютните стойности остават много ниски. Автомобилната индустрия и пазар е изключително зависим от работните дни в един месец, а декември е традиционно с по-малко работни дни. Поради което, чисто исторически, януари не е първият месец, който показва амбициозни ръстове по простата причина, че няколко работни дни по-малко прехвърлят регистрациите в януари“, коментира експертът, според когото фактори също така са и промоциите и акумулативните ефекти от въвеждането или отмяната на стимули за обновяване на автопарка, породени от законодателните инициативи в Европа.

Тенденцията на застаряване на автопарка в България продължава, като над 43% от автомобилите по пътищата са на възраст над 20 години, стана още ясно от думите на Желев. Защо наблюдаваме разминаване в тенденциите за повишаване на икономическото състояние на населението от една страна и нелогичния тренд на застаряване на автопарка? „Това ме провокира да си задам въпроса кой от двата индикатора лъже – дали индексът на икономическата свобода, или данните за продажби на нови автомобили. Защото ако съдим по тези данни, очевидно сме икономически несвободни“, заявява автоекспертът.

Как могат да се увеличат продажбите на нови автомобили? „Има една абсолютно задължителна предпоставка, без която не изобщо не можем да стартираме процеса дори на обмисляне на проблема. Трябва да гледаме на състоянието на автомобилния парк като на проблем, защото то е катастрофално“, категоричен е Желев, който остава песимистично настроен относно перспективите за политическо решение на казуса.

Отправяйки поглед и на Запад, гостът в студиото коментира и евентуалните ползи от възможното скорошно придобиване на Opel от страна на Peugeot. “Още през 2008 се заговори за възможна продажба на губещи активи от страна на General Motors. Взаимоотношенията между GM и Opel са много стари, Оpel е собственост на концерна още от 1929. За съжаление, през последните 17 години марката не е на печалба. А с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, автомобилният бизнес се превърна от глобален стана регионален“, отчита Желев, добавяйки, че от сделката биха спечелили всички.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес