Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какви са перспективите за развитие пред БФБ

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, Светът е бизнес, 13.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Как може да се съживи капиталовият пазар в България коментира в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев. Гостът в предаването даде и повече информация относно предстоящото роудшоу, целящо привличане на нови инвестиции на БФБ.

„Това, което ще се опитаме да направим, е с водещи български публични дружества, както и, надявам се, с големи компании – бъдещи участници на БФБ да представим България, българската икономика, спецификите на капиталовия пазар и отделните компании пред чуждестранни инвеститори в Лондон. Това ще бъде организирано с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие и, надявам се, с друг институционален партньор“, представя плановете на БФБ Такев. По думите му компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, което води до нисък инвеститорския интерес. „Това не трябва да остане изолирано събитие, трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме да направим пазара малко по-видим“, категоричен е изпълнителният директор на софийската борса.

Според Такев за относително слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар способстват редица фактори, сред които и ниските лихви по банковите кредити. „За много компании е много по-бързо и лесно да получат кредит от банка, отколкото да тръгнат по по-дългия път на финансиране през капиталовия пазар“, отчита гостът в студиото. Друг фактор е, че у нас капиталовият пазар е доста по-непознат отколкото банковия сектор.

Вече има разписани конкретни мерки, които да подпомогнат на съживяването на капиталовия пазар, става ясно от думите на Такев. „Планът е да стартираме пазар, на който да предложим възможността на малки и средни компании да набират финансиране при много по-облекчени условия. Стартирали сме и други проекти като този за листване на емисиите на ДЦК от вътрешните емисии на борсата, ще направим и платформа за търговия на чуждестранни акции“, заявява гостът в студиото, допълвайки, че това, което обаче коренно трябва да се промени, е корпоративното управление на българския бизнес.

Има перспективи за търговия с дялове на държавни компании, отчита още директорът на БФБ. „Считаме, че има доста добър потенциал. Например почти целият енергиен сектор е държавен, като има възможност да бъдат продадени миноритарни дялове от големи компании, така че държавата да запази контрола, но и същевременно да получи всички ползи от публичния статут като повече прозрачност, повече отчетност пред акционерите и по-адекватно ценообразуване за потребителите“, смята Такев.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес