Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Румъния изпреварва България по инвеститорски интерес от гръцки компании

Джордж Фтикас, консултант и адвокат, Светът е бизнес, 18.01.2017

Джордж Фтикас, адвокат и консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джордж Фтикас, адвокат и консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на Гърция е, че все още не може да излезе на отворения пазар и да получи пари, за да финансира икономиката си. Докато това не стане, може да се каже, че сме наказани заради това, че точно сме следвали това, което са ни казали кредиторите ни. Това каза адвокатът и консултант Джордж Фтикас в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Гостът в студиото коментира и перспективите пред гръцките компании, избрали да инвестират у нас. „Традиционно от 2005 най-важният фактор, привличащ инвеститори, е стабилната данъчна система, както и много ниския корпоративен данък, който все още е най-ниският в Европа. Това силно привличаше гръцкия бизнес. Заради кризата обаче, интересът от създаване на реални работни места намаля“, отчита Фтикас, според когото към момента Румъния изпреварва България по инвеститорски интерес, заради фактори като по-добрия бизнес климат, по-бързия икономически растеж и по-голямото количество работна ръка.

„Най-важната цел на гръцкото правителство е да завърши втория преглед на икономиката възможно най-скоро. Забавянето на този процес е много неприятно, защото това е основата, върху която ще се гради възстановяването на гръцката икономика. Това е първата стъпка към постигането на втората важна цел, която е включването на гръцките държавни облигации в програмата на ЕЦБ за количествени улеснения. Това ще увеличи ликвидността на пазара“, коментира Фтикас.

Въпреки че болшинството от фермерите в Гърция са гласували за настоящото правителство на Сириза, след подписването на гръцката програма през лятото на 2015, тази социална група, а и не само тя, се чувства предадена, смята анализаторът. „Те заплашват отново да затворят границите и да продължат с демонстрациите в цяла Гърция“, заяви той.

„През последните години МВФ даде да се разбере, че гръцкият дълг не е устойчив, освен ако не се направят сериозни мерки за намаляване на дефицита. Те искат той да бъде преструктуриран. Именно това иска и правителството“, коментира Фтикас, според когото обаче пречка пред постигане на съгласие представляват европейските институции и в частност Германия, които обратно на МВФ не се съгласяват гръцкия дълг да бъде редуцира.

Подробен анализ по въпроса, както и коментар за текущото състояние на само на Гърция, но и на региона вижте във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес