Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще измени ли Тръмп посоката на развитие на САЩ

Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham България, Светът е бизнес, 12.01.2017

Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако се върнем в историята и проследим икономическия възход на САЩ и рецесиите, през които е преминала, прави впечатление, че Америка винаги успява да излезе по-обновена и силна. Причината е, че институциите там работят, независимо кой е президент. Това каза в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков изпълнителният директор на AmCham България Алекс Нестор. Гостът коментира основните насоки на политическо и икономическо развитие на страната след избора на Доналд Тръмп, отношенията Русия-САЩ, както и перспективите за развитие на двустранните отношения между САЩ и техните съюзници. Засегнат бе и въпросът за перспективите за развитие на американски бизнес в България.

„Въпреки сериозните сътресения около Тръмп, смятам, че няма да има сериозни промени във външната, а дори и във вътрешната политика на САЩ. Тръмп е колоритна личност, не е типичният политик, но в момента, в който стъпи в Белия дом, нещата ще изглеждат по-различно“, смята Нестор, допълвайки, че икономическите планове на новоизбрания президент се оценяват положително от редица експерти.

Гостът в студиото коментира и отношенията по оста Вашингтон-Москва в светлината на хакерските атаки, отговорността за които САЩ преписва именно на Кремъл. Според него експулсирането на руските дипломати от страната е само началото. „Има притеснения от страна на представители на Източна Европа, че новата президентска администрация ще влезе в преговори за преразпределение на зоните на влияние“, отчита той. Подобен сценарий едва ли обаче е възможен, тъй като САЩ винаги са защитавали съюзниците си, счита Нестор.

„Американските компании в България се чувстват доста добре. Целта на Американската търговска камара е да подобрява бизнес климата в България и да насърчава инвестициите. Наблюдаваме много внимателно как се развива съдебната реформа, тъй като това е ключово за разрешаването на много други проблеми в България и ще има отпечатък върху цялата икономика“, посочи гостът. Според него бизнес климатът в редица сектори у нас е привлекателен за американски инвеститори, давайки пример с IT сектора и енергетиката.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес