Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Опасенията на Фед за увеличаването на инфлацията са истинската новина

Петко Вълков, Concord Asset Management, Светът е бизнес, 16.12.2016

Управителят на Федералният резерв Джанет Йелън по време на изслушване пред конгреса Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Управителят на Федералният резерв Джанет Йелън по време на изслушване пред конгреса Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

„Първо нека припомним, че в края на миналата година Фед намекна, че ще видим четири повишения на лихвите, нещо, което след това не се случи. Все по-голяма част от членовете на борда проявяват опасение от увеличаване на инфлацията, всъщност това е голямата новина от седмицата. От тази гледна точна Федералният резерв насочва пазарите, че догодина ще видим вероятно три повишения на лихвите.“ Това заяви в предаването Светът е бизнес водещ Ивайло Лаков Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management.

„Веднага след заседанието борсите по света започнаха да спадат, но най-голям ефект се забеляза на валутните пазари, където доларът поскъпна спрямо еврото. Това беше изненадата, аз не очаквах чак такива отклонения“, допълни още Вълков.

„Фед се опасява, че намеренията на Доналд Тръмп за повишаване на фискалните разходи и съответно за намаление на данъците ще се отразят инфлационно, и за това още от сега да предприемат мерки още от сега, за да укротят инфлацията през 2017 и да се предпазят от известно прегряване на американската икономика“, обясни той.

Вълков коментира и широко обсъжданата тема за отношения между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и Фед. „Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп се изказа негативно за Фед, обвинявайки ги, че изкуствено поддържа лихвите толкова ниски и че така всъщност не помага на американската икономика. Федералния резерв тогава запази мълчание, но фактически тази седмица чрез действията си се обяви против политиките на Тръмп“, коментира той.

„Силният долар и ниските лихви в Европа съдействат за активизиране на европейската икономика, ще се отрази благоприятно на Германия, на Италия, Франция, Испания, които имат голям износ. България може да се възползва косвено от тези тенденции в Европа, но от друга страна повишаването на определени суровини може да се отрази негативно на вноса“, каза още директорът на Concord Asset Management.

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес