Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли риск от популизъм за бюджет 2017

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, и Петър Ганев, икономист в ИПИ, Светът е бизнес, 15.11.2016

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, и Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, и Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента няма нужда от внасянето, разглеждането и ударното приемане на Бюджет 2017. Това каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Изтеглянето на бюджета би изпратило негативен сигнал, би довело до социално напрежение и несигурност, коментира от своя страна икономистът от ИПИ Петър Ганев. "Фактът, че държавният бюджет не беше изтеглен по-скоро ни вкарва в сценарий, в който бюджет ще има", посочи той

Според Дацов заложените в бюджета параметри са реалистични и имат своето икономическо обяснение. 

"Най-големият недостатък на бюджета е, че той продължава да бъде на дефицит и въпреки променените макроикономически условия няма резерв в него, ако се обърне макроикономическата тенденция и показателите се обърнат надолу", отбеляза още Дацов. 

По думите на Ганев важен елемент е, че някои от данните започват да показват, че икономическият подем, който се усеща, може да е стигнал своя връх. "Последните данни за пазара на труда показват доста негативна тенденция за първи път от доста тримесечия насам", допълни той, като подчерта, че трябва да се излезе устойчиво от хроничните дефицити.  

Структурна реформа с Бюджет 2017 няма да бъде извършена през тази година, смята Ганев. Той прогнозира, че бюджетът ще бъде гласуван, като подчерта, че финансовата стабилност трябва да бъде запазена. 

Дацов също очаква приемането на бюджета, но изрази притеснение, че неговото гласуване преминава без дебат. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес