Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Нов президент, оставка и предсрочни избори: Накъде от тук?

Евелина Славкова, Изследователски център "Тренд" и Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 14.11.2016

Премиерът Бойко Борисов излиза от заседание на Министерски съвет Снимка: Jock Fistick/Bloomberg Премиерът Бойко Борисов излиза от заседание на Министерски съвет Снимка: Jock Fistick/Bloomberg

Изминалите избори означават сформирането на нови политически субекти и намаляване на електоралния потенциал на ГЕРБ. Това каза социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. Заедно с политолога Христо Панчугов тя говори за посоката на България след вчерашния президентски балотаж, спечелен от ген. Румен Радев. Има вероятност да се роди нови политически субекти от страна на Веселин Марешки и Слави Трифонов, така че това няма как да не промени политическата картина, каза тя. 

Според Панчугов неизвестните в политическото бъдеще на България са станали прекалено много. Едно е да се правят прогнози при настоящия изборен кодекс, а съвсем друго, ако той бъде променен, отбеляза той.

По думите на Славкова, ГЕРБ допусна редица грешки, като една от най-сериозните беше заканата на премиера в оставка Бойко Борисов да напусне, ако партията му загуби изборите. Според нея, тези думи са мобилизирали протестния вот срещу Гражданите за европейско развитие на България. 

Аз бях особено изненадан от заканите на Борисов за свикване на Велико Народно събрание, каза Панчугов. По думите му това е популистки жест, в който "няма друг смисъл, освен да се търси политическото оцеляване". 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес