Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Задава ли се краят на петролната епоха

Джон Траш, eCorp International LLC, Светът е бизнес, 12.10.2016

 Работник приготва петролен кладенец за закриване в Чоколит Баю, Тексас Снимка: F. Carter Smith/Bloomberg News Работник приготва петролен кладенец за закриване в Чоколит Баю, Тексас Снимка: F. Carter Smith/Bloomberg News

Ниските цени, които се наблюдават в момента при петрола не са краят на тази епоха, но това е началото на едно значително свиване. Това заяви изпълнителният директор на eCORP International LLC Джон Траш в интервю с главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. При положение, че две трети от добивания петрол в света се използва за горива на автомобили, ако електроавтомобилите станат масови, това ще удари сериозно търсенето за черното злато, допълни той. 

Само в САЩ между 45-50% от вноса на петролни продукти се използва за бензин, каза той. Но винаги ще имаме нужда от петрол за произвеждането на специализирани химикали, лекарства и пластмаса, добави той.

По думите му фокусът върху шистовия петрол в САЩ е постигането на по-висока ефективност. Някои находища са по-ефективни в процеса на извличане - алтернатива на фрактурирането с вода, допълни Траш. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес