Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Срещата в Братислава - крачка напред в дебата, но не и в решението

Любомир Кючуков, директор на ИИМО, Светът е бизнес, 19.09.2016

Любомир Кючуков, директор на ИИМО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на ИИМО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В опита си да решава конкретни въпроси Европа непрекъснато се сблъсква с генералния въпрос, а именно накъде да върви – към повече интеграция или връщане назад към повече национално начало. Това каза директорът на ИИМО Любомир Кючуков в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Срещата в Братислава беше крачка напред в дебата, но не и крачка напред в решението, коментира още той. Тази среща институционализира британското отсъствие в ЕС, допълни експертът. Великобритания оттук нататък няма да участва в дебати, на които се обсъжда Brexit.  

По думите му в Европа има две школи по отношение на сигурността дотолкова, доколкото отношенията Русия – ЕС са свързани преди всичко с проблема сигурност. Едната школа застъпва възприемането "сигурност преди всичко от Русия, без Русия и срещу Русия". Втората школа се състои до идеята "европейска сигурност с Русия", защото проблемите са общи и трябва да се решават общо, коментира още той. Основните геополитически разломи в момента не са в рамките на широкото Евроатлантическо пространство, включващо Русия, а между Евроатлантическия свят и неговото радикално отрицание във вида на международния тероризъм, радикалния ислям, радикалната антизападна идеология.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес