Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли България визия за политика по отношение на ЕС

Калоян Методиев, политолог, Светът е бизнес, 16.09.2016

Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Притеснителен е сценарият, при който България може да се окаже част от една пакетна сделка между Вишеградската група и Германия от една страна и останалите европейски страни. Българската държава може да се превърне в буферна зона, която да поема бежанските удари и потоци. Това каза политологът Калоян Методиев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на една държава не може да е 160 млн. евро. Трябва да има визия за развитие и проект за бъдещето, коментира още той по повод искането на България да бъдат отпуснати 160 млн. евро незабавна помощ за справяне с мигрантската криза по време на срещата на върха на ЕС в Братислава. 

Прави впечатление, че има нов курс в политиката на Германия и сближаване на позицията между Вишеградската група и германския канцлер Ангела Меркел.

"Преди време беше немислимо да излязат толкова крайни статии спрямо исляма, мултикултурализма или бежанския поток", добави той. 

Политологът коментира още накъде ще тръгне Европа след срещата на лидерите на ЕС. Едната възможност е орязване на администрацията, намаляване на ролята на Брюксел и засилване на националните държави. Другият път е от геополитическа гледна точка оформяне на санитарни зони.   

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес