Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Кои са приоритетите на Българското председателство

Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовка на българското председателство на ЕС, Светът е бизнес, 15.09.2016

Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовка на българското председателство на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовка на българското председателство на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-трудната задачa пред българското председателство за ЕС е адекватната му подготовка на фона на скъсения срок, в който България ще поеме председателството и сложния период, в който навлезе ЕС. Това коментира директорът на Националния център за подготовка на българското председателство на ЕС Любомир Иванов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му не съществуват сериозни противоречия между България, Естония и Австрия за посоката, в която трябва да върви ЕС. Прекият натиск от наплива на бежанци върху отделните страни не може да бъде един и същ. В една северна страна като Естония този натиск не се усеща толкова, но в Австрия ситуацията е подобна на България. Въпросът е как точно ще бъдат балансирани усилията в една или друга посока.

Задълбочаването на интеграционната тенденция е задължителна за справяне с проблемите на сигурността, опазването на границите и отсяването на истинските бежанците. На срещата на върха в Братислава ЕС може да демонстрира единство. Въпросът е с каква скорост единственото ще може да се материализира с конкретни мерки. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес