Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Можем ли да очакваме ръст на българската икономика от 3%?

Методи Цанов, макроикономист, в Светът е бизнес, 25.08.2016

Методи Цанов, макроикономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Методи Цанов, макроикономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогноза от или малко под 3% ръст на икономиката на България е напълно реалистична, имайки предвид данните за растежа на БВП през второто тримесечие на 2016 и икономическите индикатори, публикувани до този момент. Това каза макроикономистът Методи Цанов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българската икономика винаги се е движила в унисон със световната и най-вече с европейската такава, но с известен лаг, в рамките на половин година. В този ред на мисли, в момента икономиката на България достига пик на своето циклично възстановяване след кризата, отбеляза макроикономистът. Забавянето на растежа на европейската икономика неимоверно ще се отрази на икономиката на България, поради което може да се очаква подобно развитие, но едва през последното тримесечие на 2016, смята той. 

Инвестициите ускоряват своя спад през второто тримесечие на 2016 на годишна база, което идва основно по линия на еврофондовете. Данните за инвестициите в дълготрайни активи показват също така подобна тенденция. Това, което изненадва обаче е, че потреблението успява да компенсира спада при инвестициите, коментира още Цанов.

Според него България трябва да се стреми към привличането на повече инвестиции, но не по-линия на еврофондовете, а по линия на реални компании, инвестиращи в създаването на работни места и произвеждането на стоки с висока добавена стойност.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес