Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Примерът за Европа дали ще се развива ядрена енергетика ще бъде Германия

Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в Светът е бизнес, 24.08.2016

Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рано е да се каже дали ще бъде подновен или няма да бъде подновен проектът АЕЦ „Белене“, тъй като предстои да се реши въпросът с оборудването, по което се произнесе Арбитражният съд. Има създадена българо-руска група, която ще започне да работи от края на този месец. Това каза евродепутът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още бъдещото развитие пред ядрената енергетика. В Германия имат план, според който до 2022 ще бъдат спрени всички реактори. По неговото изпълнение към момента няма отклонение, отбеляза евродепутатът. Във Франция се строи само един нов реактор, а над 30 са тези, които през следващите години трябва да бъдат изведени от експлоатация заради навършване на годините. Във Великобритания се наблюдават про-ядрени настроения, докато някои от държави членки са изключително против – Италия, Австрия, Гърция. "Примерът за Европа дали ще се развива ядрена енергетика, или не ще бъде Германия", заяви Уручев.

В Европа първо ще настъпи разпределение на енергопроизводството не от региони, където има въглища или ядрена централа, а от по-разсредоточени мощни източници, смята експертът, като допълни, че това ще настъпи през следващите 10 години. Според Уручев също така си заслужава да се намери доброто решение за проекти като АЕЦ "Белене", тъй като там има вложени много средства.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес