Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Безрезултатност на срещата Кери-Лавров ще доведе до ескалиране на напражението

Симеон Николов, дипломат, в предаването Светът е бизнес, 13.07.2016

Симеон Николов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Николов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров на 14 и 15 юли. Предстоят да се разгледат въпроси, касаещи координацията в Сирия, спазването на минските споразумения в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Освен официално поставените въпроси могат да бъдат разгледани и някои въпроси от срещата НАТО-Русия, която се провежда днес в Брюксел. Това каза дипломатът Симеон Николов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за Кери е особено важно да разбере дали Путин ще изпълни заканите си и ще вземе ответни мерки на решенията, взети във Варшава. Русия вероятно ще постави три условия: изтегляне на тактическите ядрени оръжия на САЩ от Европа, изравняване на потенциала на ядрените оръжия на САЩ, Великобритания и Франция с тези на Русия в европейската й част и ограничаване на поставянето на системите за противоракетна отбрана, коментира още той.

Според дипломата важно е да не бъде изпуснат моментът за възобновяване на Съвета НАТО-Русия като постоянен форум. След като НАТО демонстрира твърдост на срещата във Варшава, би трябвало да придружи тази твърдост и с воля за диалог, посочи още Николов. Ако НАТО не демонстрира тази воля за диалог и не изпълни втората част от ангажимента, който декларира във Варшава, недоверието ще нарасне още повече, а напрежението ще ескалира. Нещата ще ескалират както поради безрезултатност на срещата, така и ако Путин изпълни заканите си за ответните мерки, каза дипломатът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес