Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

По-голямата евроинтеграция ще доведе ли до намаляване на корупцията у нас

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията, в Светът е бизнес, 07.07.2016

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Европейската интеграция доведе до подобряване на прозрачността и повече информация кой какви средства е получил и по какъв начин. Въпреки това вече 7 години преминаха за България под знака на евроинтеграцията, но тя не е подобрила особено нивата на корупция. Това коментира Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обяви, че всеки пети у нас е имал досег с корупционни практики. "Тези 20% представляват дребната корупция, но когато тя продължава дълго време, се създават устойчиви отношения на даден бизнес с държавата, което води до затваряне на пазара за другите играчи." , допълни експертът. 

Според Стефанов е рано да говорим за провал на ЕС въпреки сътресенията от вота за Brexit, тъй като в историята на блока е имало много кризисни моменти. По думите му България изглежда стабилна, поне за момента, но въпреки това непрекъснато се трупат рискове. Той отбеляза, че именно заради липсата на устойчив и ясен напредък в борбата срещу корупцията България и Румъния не биват допускани в Шенген.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес