Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Великобритания ще загуби от 1 до 9% от БВП при Brexit

Борис Петров в Светът е бизнес, 17.06.2016

Финансистът Борис Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Борис Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Нетният негативен ефект за икономиката на Великобритания от евентуален Brexit се изчислява на от минус 1 до минус 9% загуба на БВП. Като се транслират в загуба на фискални приходи, това означава между 4 и 5 % загуба на фискални приходи и автоматичен дефицит в държавата, който и до сега е достатъчно висок във Великобритания. От тук произтича и съответната необходимост от фискални мерки за компенсиране на този дефицит, което ще вкара икономиката в много по различна траектория". Това каза финансистът Борис Петров в интервю на Ивайло Лаков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"В европейските финанси това, което ще се случи при Brexit, може би е първоначалния шок за рисковите активи - акции, облигации, които са на страни емитенти под инвестиционния кредитен рейтинг и разбира се евентуална девалвация на паунда. Знаем, че Великобритания е с изключително висок търговски дефицит, който се финансира с финансови потоци, основно минаващи през финансовия сектор и загубата на ролята на финансов хъб, каквато роля изпълнява за целия ЕС, ще ни постави в една уникална ситуация".

По думите на Петров ролята на Лондон вероятно ще се поеме не само от Франкфурт, но и от Дъблин: "Вероятно и Дъблин ще поеме част от тези функции, защото естественият език в Ирландия е английският, а Дъблин има и в момента доста специална функция във финансовата система на ЕС. Целият ефект, виртуален все пак, ще бъде преразпределяне - едната държава ще бъде Германия, другата - Ирландия и защо не, и трета държава.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес