Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Недекларираните нощувки може би са над 30%

Георги Рачев, член на УС на БАТА в Светът е бизнес, 13.06.2016

Георги Рачев, член на УС на БАТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Рачев, член на УС на БАТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Георги Рачев, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) коментира предстоящия летен сезон, сигурността в курортите, заетостта на хотелите в интервю на Ивайло Лаков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria на 13 юни 2016.

Георги Рачев определи като "най-голямата" опасност за сезона миграционната вълна.

Най-голямата опасност би била, ако имаме външнополитически проблем с мигрантите".

По думите на Рачев "външнополитическата ситуация е перфектна за нас".

"Ние оставаме страна, която е стабилна, с чисто Черноморие, с чисто море, като няма никаква опасност за туристите в сравнение с това, което се случва в Турция. Турция ще бъде големият губещ тази година". 

Според него туроператорите не са подготвили сезона, например Рачев смята, че седалките в чартърните полети не са планирани добре. Очакваните "около 30% повече руски туристи и повече германски", за които според него няма осигурен достатъчно капацитет за превоз.

"Туризмът е една много сложна амалгама от всички дейности, които се развиват в държавата. За това държавата трябва да е плътно зад този бизнес".

ортугалия е разпродадена, Испания е разпродадена, Италия се пука по шевовете. Северна Гърция, по мои впечатления, е сравнително празно. Празно е и по нашето Черноморие. Заетостта е едва 20%". 

Въпросителните около паунда и бъдещия вот за членството на Великобритания в ЕС води до забавяне на голяма група туристи от Западна Европа, които чакат вота за Brexit и ще вземат решение за почивка в последния момент, каза Рачев.

Георги Рачев коментира и липсата на връзка на хотелите с Националната агенция по приходите. Той смята, че недекларираните нощувки в България "може и да са повече от 30%".

"Има трудности. Парите са големи".

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес