Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

60% от потребителите на бира в България избират пластмасовата опаковка

Габриела Попова и Христо Попов в Светът е бизнес, 07.06.2016

Поточна линия за производство на бира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Поточна линия за производство на бира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При избора на бира българинът се ръководи от съотношението цена - качество и ние сме доказателството, защото това е нашето предимство. Това казаха Габриела Попова и Христо Попов, пивовари, производители на марката Britos в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Специализираме и в производството на ПВЦ и кенове. Така имаме наша ниша, в която да се съсредоточим. Знаем че в последните години се наблюдава тенденция за повишаване на търсенето на пластмасовата бутилка заради цената, като около 60% от потребителите на бира в България избират пластмасовата опаковка". 

Пивоварната произвежда 20 млн. литра бира годишно, като не надвишава това количество, защото "това е в определението за независима малка пивоварна", определено по нарочна директива на ЕС, която цели да защити малките производители от мултинационалните компании, които през 90-те години на миналия век са поели по пътя на концентрацията на пазара на бира в ЕС чрез изкупуване на традиционни бизнеси в Европа със 700-годишна история, казаха гостите.

"Крафт бирите са доста интересен феномен, но не са наш конкурент. Той възниква в САЩ и вече навлиза сериозно в ЕС. В България - малко по-слабо. Това е вече за задоволяване на вкусовия интерес на потребителя".

"До преди няколко години беше времето на радлерите. Времето им по-скоро вече отмина", но тенденцията е все повече и повече любителите на бира да искат да опитват нови неща, защото българинът вече може да си позволи да пътува повече, казаха още пивоварите. 

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес