Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Обучение по предприемачеството е нужно от първия до последния учебен ден

Н. Пр. Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Дания и Светослава Стоянова в Светът е бизнес, 06.06.2016

Н. Пр. Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Дания и Светослава Стоянова, Junior Achievement Н. Пр. Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Дания и Светослава Стоянова, Junior Achievement

"Дания се вижда, като модел за насърчаване на младежкото предприемачество. Това бе причината да бъда поканен на форума „Изгряващи звезди“. Това каза Н. Пр. Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Дания в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Форумът беше един празник на амбицията и постиженията на младите хора в България, а най-добрите младежки проекти продължават към европейските състезания“, каза в ефира на предаването Светослава Стоянова от Junior Achievement Bulgaria

"В последните години има сеоризно повишаване на младите предприемачи, не само защото има силна подкрепа от правителството, но и на корпоративно и академично ниво", каза посланикът на Дания.

"В момента е важно да се постави на дневен ред темата предприемачеството да се въведе на всички нива в образованието така, както се случва в Дания", каза Стоянова. По думите й до момента по програми на Junior Achievement Bulgaria са обучени 260 000 ученици и студенти, като се работи с с над 50 % от българските училища - над 1200 училища. 

"За нас назрява моментът да се мисли на стратегическо и политическо ниво. Защо не и създаване на министерство по предприемачество, но за момента все още нямаме предварителни разговори".

Трябва да се върви към имплементиране на програмите по предприемачество от първия до последния ден в образователната система, казаха събеседниците, за да се достигне до статистиката на датската държава, където през 2009 – 5% от младите хора са били ангажирани с предприемаческата идея, а днес те са 15%. 

Посланик Кристиан Кьонигсфелд определи българо-датските публични отношения, като "лесни", като каза, че българите в Дания са "между 600 и 800, като повечето са студенти в датски университети", но направи уговорката, че "тези цифри никога не са точни".

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес