Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Професионалното ориентиране е решението за пазара на труда

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, в Светът е бизнес, 20.05.2016

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има много голям потенциал да се справи с демографската криза. Това може да се случи, ако направим професионалното ориентиране национална политика. По този начин хората ще бъдат много по-производителни и конкурентоспособни. В развитите страни това е един много сериозен ангажимент от страна на работодателите. Безспорен потенциал представляват и неактивните млади, които нито учат, нито работят. Според данните те са около 200 000 души. Това заяви Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и тревожния факт, че за голяма част от институциите и обществото ученето през целия живот е "отбиване на номера". "Трябва да се разделим с илюзията, че квалификацията е дадена веднъж завинаги. Изследванията сочат, че ако искаме конкурентоспособна работна сила, поне веднъж на 5 години кадрите трябва да минават през системата на квалификация и преквалификация.", добави Нейков.

Според него трудовото ни законодателство не е приложимо към настоящия икономически модел, защото е правено за планова икономика. "С по-голям брой деца няма да оправим демографията.", категоричен бе Нейков. По думите му данните на НСИ за ръста на заетостта е ясен показател, че започваме да излизаме от кризата и има трайно намаляване на безработицата.

Гледайте видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес