Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво означава поскъпването на билета за единично пътуване до 1,60 лв?

Прошко Прошков, общински съветник от РБ, и Борис Цветков, общински съветник от БСП, в предаването Светът е бизнес, 14.04.2016

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Повишаването на цената на единичния билет е политика за стимулиране на гражданите да мигрират към използването на превозни документи. Това каза Прошко Прошков, общински съветник от РБ, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с Борис Цветков, общински съветник от БСП, той коментира увеличението на цената на еднократния билет за градски транспорт до 1,60 лв от 1 юни.

По думите му няма как системата да издържи финансово и някой трябва да плати цената. В случая тази тежест ще бъде поета от хората, който не ползват често обществения транспорт. Целта на увеличаването на цената на билета е да се покрие част от дефицита в системата, да се изгради цялостна интегрирана система, за да бъде предложена адаптивна и честна политика за тарифиране след 2 години, обясни Прошков.

Според Борис Цветков гласуваната промяна означава, че столичани ще платят за източването на системата на градски транспорт с договори с частни оператори, които превозват на цена по-скъпа от минималната.

Сериозен проблем е лошото управление на ЦГМ, обясни Цветков. Според него трябва да се оптимизират разходите или дори да се закрие ЦГМ. Според общинския съветник от БСП новата мярка ще има обратен ефект и няма да доведе до подобряване на качеството на транспортната услуга.

От друга страна, Прошков подчерта, че промяната в цената представлява активна политика за стимулиране използването на годишните абонаментни карти. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес