Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България се включва в научна инициатива за 5 млрд. евро

Светът е бизнес, 23.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разработването на лекарства е един скъп, труден, рисков процес, в който се инвестират милиарди долари всяка година. България за съжаление участва твърде малко. Това каза Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. "Трудно е да очакваме, че иновативни лекарства ще се разработват изцяло в България, но български учени могат да участват в част от процесите, които се случват на общоевропейско и на световно ниво".

"Длъжници сме в събирането на интересите на бизнеса и знанията на учените в България. Има много какво да се направи. За това намерихме синеригята между това, което Министерството на образованието и науката се опитва да направи и възможностите, които идват от страна на ЕС. Виждаме възможност България да се качи на влака, на който Европа от 2008 година пътува".

Български учени могат да участват в групи, в консорциуми, които оперират на европейско ниво и именно това е „Инициативата за иновативни лекарства“. Тя е създадена през 2008 година с общ бюджет от 2008 до 2024 година от 5 млрд. евро. В момента има 60 проекта, които се случват в рамките на тази инициатива, каза още Денев. 

"На 30 март организираме събитие, съвместно с администрацията на Инициативата и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. На това събитие българските учени ще могат да получат практическа информация как биха могли да се включат в тази инициатива", изтъкна Деян Денев.

"България в сферата на научно-изследователскатата и развойна дейност има да догонва Европейския съюз. Определено ние не се класираме добре в международните класации, но в сектора на фармацевтичната индустрия има страхотен потенциал и не случайно бе избран от Министерството на образованието и науката за един от приоритетните", каза доц д-р Евгени Евгениев, заместник-ректор на ВУЗФ, който също бе гост на предаването. "Имаме силни традиции, но новото, което сега се търси, е връзката между науката и бизнеса, която липсва в момента. Българските компании правят някакви стъпки в посока иновации, но не използват научния потенциал, който има България. Ние сме вече част от Европейската научна инфраструктура и тук идва ролята на Министерството на образованието и науката, събирайки водещи учени и компании през февруари. Заложи се идеята и на следващ етап ще се  поканят европейски учени, за да се създаде една платформа". 

Гостите коментираха и колко време отнема разработването на един медикамент, за да стигне той до пазара, както и какви са разходите за развойна дейност, които отделят големите компании по света. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес