Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Eleven ще залага на най-успешните си компании и по-малко на нови

Светът е бизнес, 02.03.2016

Дилян Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дилян Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фокус за Eleven вече ще бъдат най-добре развиващите се компании в портфолиото на фонда. Именно те ще получат допълнително финансиране. Ще продължат да се правят и нови инвестиции, но доста по-малко в сравнение с преди. Досега те бяха в около 30-40 компании на година. Сега ще бъдат между 10 и 15. Ще бъдем по-селективни, ще търсим проекти в напреднала фаза на развитие. Така Дилян Димитров, един от основателите на Еleven Accelerator Venture Fund, очерта стратегията на фонда с отварянето на новия 3-годишен период. Той гостува в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Димитров поясни също, че част от финансирането отново ще е по JEREMIE, но ще се направи опит и за по-сериозно привличане на частни инвеститори.

Той посочи Melissa Climate като една от най-успешните компании от портфолиото на Eleven. Димитров бе категоричен, че младите основатели на стартъпи са милионери само на хартия.

Ставаш милионер, когато продадеш цялата си компания за много пари и вложиш тези пари в банката.

Той коментира, че фондът инвестира предимно във високорискови проекти, повечето от които технологични и, че идеята на проекта трябва да е нова за целия свят или за нашия пазар. По думите му ключови за одобрението са както идеята, така и добрият екип. 

 И най-добрата идея, ако няма добър екип, ще се провали.

Димитров подчерта, че е особено важно дали идеята предлага решение на проблем, който наистина съществува. Той каза, че в момента 75% от компаниите в портфолиото на фонда са живи и работят на фона на статистиката, че от 100 нови компании само една успява. Димитров изрази очаквания 10 или 20 компании от всички 115, да генерират изключително голяма доходност.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес