Нестихващият военен конфликт в Сирия

Иво Иванов, журналист, Бизнес старт, 26.09.2018

През 2015 г. Русия обяви, че воюва срещу Ислямска държава в Близкия изток. Сега Ислямска държава не съществува, но Москва застава на страната на Сирия и режима на Башар Асад във военния конфликт, като се конфронтира с Израел. Това каза Иво Иванов, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Това означава, че конфликтът няма да приключи скоро, въпреки че Русия и Иран твърдят обратното, обясни той.

"Израел има твърда позиция, че ще унищожава цялата инфраструктура, която Иран създава в региона с цел засилване на своите позиции по границата на еврейската държава".

Турция не успя да извлече желаното от сирийския конфликт, смята журналистът.

"Турция се надяваше да спечели стратегически преимущества по границата на Сирия в кюрдските региони. Получи единствено частично присъствие в Манбидж. Анкара едва ли ще посмее да удари частите на кюрди, в които присъстват американски и западни военни сили".

Иванов коментира и идеята на президента Доналд Тръмп за съюз между арабските държави.

"Пред ООН Тръмп обяви, че работи за създаването на арабски съюз, в чиято основа да са Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Тези страни досега бяха гръбнака на войната в Сирия и са на страната на губещите. Те имат още козове. Да спечелиш войната, не означава, че си спечелил мира".

Американските санкции оказват влияние върху Иран. Европейски и американски фирми се оттеглят от страната, коментира Иванов.

„Ядрената програми в Иран все още не е прекратена, а е замразена. Не е изпълнено демонтирането, което изисква Вашингтон“.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания